Handleiding

Zoeken

Optie ‘vrij zoeken’

Hier zoek je zoals met de zoekrobot van Google. In deze zoekregel kun je één of meerdere zoektermen invullen. Een zoekterm kan een naam, een voornaam of een jaartal zijn. Je kunt ook een deel van een zoekterm invoeren door het gebruik van een asterisk (*) bij het begin en/of het einde van de zoekterm. De resultaten verschijnen in volgorde van het dichtst aanleunen bij de zoekterm(en). Als bijvoorbeeld de zoektermen 'Roose' en 'Jan' zijn, krijg je eerst de akten waarin zowel Roose als de voornamen Jan, Joannes of Jean voorkomen, daarna de akten met enkel de naam Roose en tenslotte die met de voornamen Jan, Joannes of Jean.

Optie ‘uitgebreid zoeken’

Hier moet je in een keuzevenster aanklikken of je wenst te zoeken in de bevolkingsregisters, registers Burgerlijke Stand (geboorte-, huwelijks- of overlijdensakten), poortersboeken, aanplakbrieven of overlijdensberichten. Bij elke keuze hoort een afzonderlijk zoekformulier met een aantal zoekvelden. Je bent niet verplicht om ze allemaal in te vullen. Bij de akten van de Burgerlijke Stand en de bevolkingsregisters heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om aan te geven in welke gemeente je wenst te zoeken. Ook een jaartal of een exacte datum kan worden ingegeven.

Optie Boomstructuur

ScanSearch online biedt ook de mogelijkheid om in het aanbod van de gedigitaliseerde bronnen te bladeren. Uiterst links vind je alle bronnen in alfabetische volgorde. Door op de pijltjes te klikken, open je een bron. Hetzelfde gebeurt als je dubbelklikt op de naam van een bron. Zo kan je steeds verder doorklikken en kom je telkens op een lager niveau tot je op het niveau van de beelden komt. De meeste registers van de burgerlijke stand bevatten een eigen naamindex (in een afzonderlijk mapje) zodat je via deze naamindex ook kunt zoeken op een naam. De beelden met de akten zitten doorgaans in het mapje 'Hoofdregister'.

Raadplegen

Indien een zoekvraag  resultaat oplevert, dan verschijnt dit overzicht per tien hits op het scherm. Je kan er voor kiezen om meer zoekresultaten te laten weergeven. In de linkermarge kan je alvast het resultaat verfijnen op soort akte of bevolkingsregister en op periode. Om een akte te raadplegen klik je op de resultaatregel of op de knop 'Ga naar bestand' uiterst rechts. Daarna wordt de boomstructuur aan de linkerkant geopend en verschijnt de gevraagde akte in de viewer, centraal op het scherm. In de rechtermarge komen gegevens uit deze akte in een aantal velden. In de meeste gevallen komt de volledige akte in de viewer. In sommige gevallen gebeurt dit niet. Dat komt omdat de akte verspreid is over twee pagina's. Eén beeld bestaat uit een linker en een rechter pagina. Door met het 'handje' te slepen kun je van de ene naar de andere kant van het beeld verschuiven. Wanneer het vervolg van de akte op het volgend beeld staat, dan moet je via de boomstructuur (linkermarge) het volgende beeld aanklikken.
Links in de viewer bevindt zich een schuifbalk om in of uit te zoomen. Onder de schuifbalk heb je nog twee knoppen, namelijk de  knop om zelf een printzone te selecteren (meer daarover bij 'Afdrukken') en de knop om het beeld op 100% te krijgen. Rechtsboven de viewer vind je de icoontjes 'Toevoegen aan dossier' en 'printen' (zie verder).

Afdrukken

Indien je via het zoeken een akte hebt geselecteerd die in de viewer verschijnt (binnen een blauw kader), dan moet je eerst nog eens met je linkermuisknop op deze akte klikken (de blauwachtige schijn van de akte wordt dan wit) om daarna via het print-icoontje (rechtsboven) de opdracht te geven deze geselecteerde akte afdrukken. Indien de akte niet volledig binnen één blauw kader staat (omdat het over twee pagina's verspreid is), dan moet je eerst het beeld op 100% zetten (dit doe je door op het tweede icoontje te klikken onder de schuifbalk van in- of uitzoomen). Eerst druk je het eerste deel dat in een blauwe zone is vervat af zoals hierboven is aangegeven. Daarna ga je naar de volgende pagina (via het 'handje' als het op hetzelfde beeld is of via de boomstructuur - links -om het volgende beeld te openen). Daarna moet je de knop 'Kies printzone' onder de zoom-schuifbalk activeren. Er verschijnt een kader met rode stippellijnen. Dit linkerbovenhoek van dit kader moet je verschuiven naar het de linkerbovenhoek van het vervolg van de akte. De grootte van dit kader moet je horizontaal en verticaal uittrekken totdat je de volledige printzone hebt afgebakend. Je zorgt best ervoor dat je het formaat hebt van een staande of liggende A4. Daarna klik je op het printicoontje en wordt de geselecteerde printzone afgedrukt. De ervaring leert ons dat je de beste printkwaliteit hebt met een liggende A4.

Mijn dossier

Archief Maldegem biedt de mogelijkheid om dossiers aan te maken (bv. per familietak of per soort onderzoek). In dergelijk dossier kan je geselecteerde akten/beelden in onderbrengen. Het is niet nodig om vooraf een dossier aan te maken. Dit kan je doen op het moment dat je een akte in de viewer hebt die je in een dossier wilt stoppen. Hoe ga je tewerk? Rechtsboven de viewer naast het printicoontje, staat het icoontje 'Bestand toevoegen aan Mijn Dossier''. Door erop te klikken start je de procedure om een dossier aan te maken en de akte aan een bestaand of nieuw dossier toe te voegen. Hierbij heb je de mogelijkheid om elke geselecteerde akte een eigen naam of code te geven. Hou er rekening mee dat indien een akte over twee pagina's/beelden is verspreid, dat je beide beelden moet opslaan om de volledige akte in je dossier te hebben.